Είστε εδώ
Αρχική Σελίδα > Πολιτισμός > Βιβλία > Αφιερώνεται στα κόμματα που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: Ηράκλειτος: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα. Ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουρoι εξευρήσουσιν»

Αφιερώνεται στα κόμματα που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια: Ηράκλειτος: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα. Ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουρoι εξευρήσουσιν»

Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)

Ο ήλιος δεν δικαιούται να προχωρήσει πέρα από τα όρια της πορείας του, γιατί διαφορετικά θα τον συλλάβουν οι Ερινύες, οι βοηθοί της Δικαιοσύνης). Δεν γνωρίζω κατά πόσον το πολιτικό προσωπικό της χρεωκοπημένης Ελλάδας γνωρίζει την καθοριστική σημασία αυτών των λόγων του Ηράκλειτου για τα όρια χάραξης της πολιτικής του και των υποσχέσεων που δίνουν στις άκριτες μάζες των ψηφοφόρων τους στις εκλογές. Το γεγονός ότι έως τώρα αγνόησαν προκλητικά αυτό τον θεμελιώδη φυσικό (και πολιτικό) νόμο μας οδήγησε εδώ που φθάσαμε. Η υπέρβαση των ορίων αυτού του νόμου συνιστά – στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα – τον λαϊκισμό περί του οποίου όλοιομιλούν αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν (βλ. το έργο μου: «Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα», εκδ. «Ergo», Αθήνα 2002. Μόνο στην Εθνική Βιβλιοθήκη).Καλό θα ήταν και για τους πολιτικούς να αναρτήσουν τη φράση αυτή του Ηράκλειτου στα γραφεία τους. Σημειώνω ότι αυτή τη φιλοσοφική και κοσμοθεωρητική θέση του Ηράκλειτου αναπτύσσω στο έργο μου: «Η κομμουνιστική Ουτοπία» (εκδ. β’ «Πελασγός» – Γιαννάκενας – Αθήνα 2013), γράφοντας για τον Μαρξ: «Βέβαια αυτός πρόλαβε ν’ αφήσει πίσω του τη χυδαιότητα των εγκόσμιων χωρίς να προλάβουν να τον συλλάβουν οι Ερινύες, αλλά οπωσδήποτε θα τον βαραίνει το άδικο αίμα που έχυσαν οι άνθρωποι όπου γης αγωνιζόμενοι για τη μεγάλη αυταπάτη. Όμως έτσι κινείται η ιστορία» (σελ. 480). Θα έλεγα στους πολιτικάντηδες ότι και λίγη μελέτη δεν βλάπτει.
(Visited 13 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Top