Είστε εδώ
Αρχική Σελίδα > Slider > ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 63 ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 63 ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

Ο εορτασμός της 63ης επετείου έναρξης του επικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, μας βρίσκει και πάλι υπό συνθήκες άκρως επικίνδυνες για την πατρίδα μας. Η τουρκικη βουλιμία και επεκτατικότητα, αποτελεί ευθείαν απειλή για την ύπαρξη του ελληνισμού στην Κύπρο. Η Οθωμανικη αυτοκρατορία επιδιώκει να αναβιώσει και να θέσει υπό την κατοχή της και πάλιν ολόκληρο τη νήσο μας.
‘Ετσι ενεφανίσθησαν στο στερέωμα της ιστορίας οι τούρκοι, ως κατακτητές, καταστροφείς, άρπαγες. Ο Γάλλος ιστορικός Εdouard Driault , βραβευμένος από τη Γαλλική Ακαδημία, στο σύγγραμμα του “Ανατολικό Ζήτημα”, προβαίνει στο πλέον επιτυχημένο χαρακτηρισμό των Τούρκων: “… Ακρως περιφρονητικοί και σκληρόκαρδοι για τους ηττημένους, ανίκανοι για Πολιτική Οργάνωση και Οικονομική Διεύθυνση, ικανοί μόνο για πόλεμο και λεηλασία, γεννημένοι θά λεγε κανείς για να κάνουν κακό και καταδικασμένοι συνεπώς να εξαφανιστούν μπροστά στη πρόοδο του πολιτισμού…. Το γρασίδι δεν μεγαλώνει πια μετά το πέρασμα τους. Τίποτα δεν οικοδόμησαν. Παντού έφεραν τη καταστροφή. Η θετική πλευρά της εμφάνισης τους στην ιστορία είναι ανύπαρκτη. Είναι μια σκιά σαν σκούρος λεκές πάνω στην ιστορική ανάπτυξη της ανθρωπότητος. (Edouard Diault “La question d’ Orient” Paris F. Alcan 2η έκδοση σελίδες 377- 378).
Ετσι ηταν και έτσι θα παραμένουν οι τούρκοι και δεν πρόκειται να εκπολιτιστούν και να αλλάξουν. Το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και οι κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης των εθνών ειναι γι αυτούς άγνωστες έννοιες.
Αλλά το ερώτημα ειναι εμείς τί κάνουμε; Πως τους αντιμετωπίζουμε; Με τις συνεχείς υποχωρήσεις δεν οδηγούμαστε πουθενά. Μάλλον υποβοηθούμε να πολλαπλασιάζονται οι αξιώσεις των κατακτητών. Αντι απελευθέρωση, επιδιώξε η ηγεσία μας την λύση Δ.Δ.Ο. Με συνεχείς υποχωρήσεις καταλήγει σε εκ περιτροπής προεδρία, σε μόρφωμα κρατους που θα εξαρτάται απο ξένους, σε γιγαντιαία κρατική μηχανή με πολυάριθμους θεσμούς στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία . Οι επιλογες αυτές μας οδηγούν σε λύση έκτρωμα που συντομα θα μας φέρει σε νεα αδιέξοδα με νεες καταστροφές και οριστική υποδούλωση. Σημερα ούτε η διχοτόμιση που ηταν αρχικός στόχος τους, δεν τους ικανοποιεί τους τούρκους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας. Να επαναχαράξουμε την πολιτική και τους στόχους μας. Να θωρακήσουμε πρωτίστως την άμυνα μας. Να δημιουργήσουμε αληθινες συμμαχίες. Ανάπτυξη και πρόοδος θα υπάρξει μόνο με ένα ενιαίο λειτουργικό κράτος, εντεταγμένο στην Ευρωπαική Ενωση που αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Με τα δεδομένα αυτά ανατρέχει η μνήμη μας στον επικό αγώνα του 1955-59. Και τότε οι συνθήκες ηταν δύσκολες. Παρά ταύτα Ο Διγενής με μόνο εφόδιο την Πίστη του και τη ψυχή του κατάφερε να συσπειρώσει στον αγώνα ολόκληρο τον Λαό και να ξεφτιλίσει ολόκληρη Αυτοκρατορία που μαχόταν με υπεράριθμο και πλήρως εξοπλισμένο στρατό.
Το 1981, ο ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΣΙΤΣΑΣ (Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος) στο βιβλίο του “ΪΣΤΟΡΙΑ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ” γράφει:
“Η ΕΟΚΑ ήταν έργο ενός ανδρός. Ήταν έργο του Γεωργίου Γρίβα. Πολλοί άλλοι υπήρξαν στυλοβάτες της ΕΟΚΑ, υποστηρικτές της, ήρωες της, αλλ ό Γρίβας υπήρξε ο δημιουργός της, ο αδιαμφισβήτητος Αρχηγός της. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε καν οργανωθεί. Χωρίς αυτόν θα είχε γρήγορα σβήσει Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αναπτύξει τέτοια δράση, καθαυτό τεράστια… Η ίδρυση, η οργάνωση και το ξεκίνημα μιας ένοπλης επανάστασης, με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Κύπρο, θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αυτά τα αποφάσιζε ένας άνθρωπος, και αν αυτός ο άνθρωπος είχε πίστη και θάρρος, ψυχραιμία και αίσθηση αυστηρής πειθαρχίας και επιπλέον διάθεση ιεραποστολική. Και όλα αυτά τα είχε σε υπέρτατο βαθμό ο Συνταγματάρχης Γρίβας.”
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μας διδάσκει ότι, και τα “τετελεσμένα “ μπορεί να ανατραπούν, εάν έχουμε πίστη, ψυχή, αγωνιστική διάθεση, στόχους και ομόνοια μεταξύ μας.

Σήμερα, με αφορμή την ιστορική επέτειο της 1ης Απρίλη 1955 αποτίουμε οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον αρχηγό ΔΙΓΕΝΗ και προς τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα κατα του κατακτητή, Τιμούμε αυτούς που απτόητοι αντιμετώπισαν την αγχόνη. Τιμούμε τα θύματα του αγωνα. Τιμούμε τους επιζόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονται ανάμεσα μας.Τιμούμε το σύνολο του Κυπριακού Λαού, που μετέσχε σ’ αυτόν τον υπέροχο αγώνα, με τη Παθητική Αντίσταση, με τη μάχη της σημαίας.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, μας εμπνέει, μας διδάσκει πως η λευτερια δεν θα έρθει με τις συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Θέλει αρετή και τόλμη η λευτεριά.

Αθήνα 28 Μαρτίου 2018
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ
Παναγιώτης Γ. Γιώρκας – Πρόεδρος
Σπύρος Θ. Δημητρίου – Αντιπρόεδρος
Ανδρέας Δ. Γεωργίου – Μέλος
Ιωάννης Φ. Τσίντζουρας – Μέλος
Λαζαρος Δ. Παυλίδης – Μελος

(Visited 15 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Top