Είστε εδώ
Αρχική Σελίδα > Πολιτισμός > Ιστορία > Τιμή στον Έλληνα Στρατιώτη

Τιμή στον Έλληνα Στρατιώτη

Tου Σταμάτη Μαμούτου
Ήμουν ένα από τα παιδιά της γενιάς που μεγάλωσαν ακούγοντας τους παλαιότερους να διηγούνται ιστορίες από τον πόλεμο του 1940-41.
Μπορεί να ήταν χειμώνας, καλοκαίρι ή φθινόπωρο. Δεν είχε σημασία. Η ανάμνηση που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου είναι εκείνη του αείμνηστου παππού μου, του Σωτήρη, να βυθίζει το μεγάλο του κορμί στην παλιά ξύλινη καρέκλα και να μου μιλά συνεχώς για τις εμπειρίες που είχαν συγκλονίσει τη ζωή του. Δηλαδή, για τις εμπειρίες του πολέμου.
Και όταν το έκανε, η επιτηδευμένη αυστηρότητα, με την οποία ο παππούς μου προσπαθούσε να γεμίζει το ύφος του, γινόταν χίλια κομμάτια κι από τα βάθη της προσωπικότητάς του αναδυόταν ο παιδικός του ψυχισμός. Εκείνος που φλόγιζε τις αφηγήσεις του για τον πόλεμο του ‘40.
Τις αφηγήσεις με τις οποίες μεγάλωσα.
Θυμάμαι ότι στο τέλος με κοιτούσε με περιέργεια. Τα όσα είχε ζήσει στον πόλεμο και μου εξιστορούσε για εκείνον ήταν βιώματα ζωής. Αλλά και για ‘μένα, τροφή της ψυχής μου. Ο παππούς μου, ένας ευγενικός και ειρηνιστής άνθρωπος ο οποίος έδινε στις αφηγήσεις του έναν βαθιά ανθρώπινο και καθόλου επικό χαρακτήρα, δυσκολευόταν να αντιληφθεί γιατί τα όσα άκουγα από εκείνον εγγράφονταν στο νου μου όχι απλά ως ενδιαφέρουσες παλιές ιστορίες αλλά ως ραψωδίες μάχης.
Εγώ, όμως, μπορούσα από τότε να αντιληφθώ πόσο φτωχότερο ήταν το πνεύμα των νεότερων γενιών, οι οποίες δεν είχαν ζήσει μια τέτοια συγκλονιστική εμπειρία. Την εμπειρία του να σφυρηλατείς την προσωπικότητά σου στο αμόνι του πολέμου. Και μάλιστα έχοντας την -σχεδόν υπερβατική- ιδιότητα, την υπαρκτή απ΄ την αυγή της ιστορίας, ιδιότητα του Έλληνα στρατιώτη.
Έτσι, καθώς περιφερόμουν ανάμεσα στους μεγάλους θέτοντας τα συνήθως αναπάντητα παιδικά μου ερωτήματα, στο τέλος επέστρεφα πάντοτε στον παππού μου. Και τον παρακαλούσα να μου αφηγηθεί ξανά τις αναμνήσεις του από το μέτωπο. Και αυτός το έκανε.
Και η ιστορία ξαναζούσε. Στις αναμνήσεις του και στην φαντασία μου. Στις καρδιές και των δυο μας. Η ιστορία του μικρού θεού της παγκόσμιας ιστορίας.
Του Έλληνα στρατιώτη
(Visited 29 times, 1 visits today)
mm
Στ. Μαμούτος
Ο Σταμάτης Μαμούτος γεννήθηκε το 1979, σπούδασε «Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση» στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών, «Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες» στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Πειραιά και απέκτησε τίτλο master «Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας» με εξειδίκευση στην Πολιτική Φιλοσοφία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της ιστορίας των πολιτικών ιδεών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2006 είναι επικεφαλής της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας (flefalo.blogspot.gr) και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Φανταστική Λογοτεχνία» ενώ έχει υπάρξει και συντάκτης του περιοδικού «Litteraterra». Επίσης, είναι ο εμπνευστής των εκδόσεων Κλέος (kleospublications.blogspot.gr) και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ατσάλινο Ρόδο» (hellasromantics.blogspot.gr) στον διαδικτυακό σταθμό rockmachine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top